Hans Pieterse | Docent eerstejaars

Hans Pieterse is handboekbinder en boekrestaurator. Hij heeft een werkplaats in de Amsterdamse Pijp en werkt één dag in de maand als restaurator op de Universiteit van Utrecht. Daar werkt hij samen met een van zijn oud-studenten. Hij heeft zelf de opleiding tot handboekbinder aan het Grafisch Lyceum Amsterdam gevolgd. Daarna heeft hij zich gespecialiseerd tot boekrestaurator via de tweejarige cursus Boekrestauratie aan het Instituut Collectie Nederland in Amsterdam. Inmiddels geeft hij vanaf 2004 les in het vak Handboekbinden en sinds 2010 in de specialisatie Boekrestauratie.

 “Ik heb twee verhuizingen meegemaakt. Vanuit het Grafisch Lyceum Amsterdam naar het Art & Design College in Utrecht en nu naar het Grafisch Atelier Hilversum. De plaatsen zijn anders maar de kwaliteit van de opleiding is gelijk gebleven.”

“In elk vakgebied moet je je blijven ontwikkelen. Ik verdiep mijn kennis en vaardigheden door cursussen, seminars en workshops te volgen in binnen- en buitenland.”

“Door mijn contacten met opdrachtgevers in mijn werkplaats ben ik goed op de hoogte van wat er speelt in de wereld van handboekbinden. Voor mij is het zelf werkzaam zijn in de praktijk dan ook essentieel om goed les te kunnen geven.”

Kijk voor meer informatie op Hans Pieterse

 

Wim Kamsteeg | Docent Eerstejaars

Na mijn studie Engels aan de UvA heb ik jarenlang gewerkt als assistent-manager in boekhandel Waterstone’s in Amsterdam. Maar mijn handen gingen jeuken en het roer is omgegooid door een stap terug te doen in het boeken proces: van verkopen naar produceren.

Middels de Jong-gezelcursus van het Ambachtshuys heb ik mijn eerste schreden op het boekbindpad gezet. Heel kort daarna heb ik een bestaande handboekbinderij overgenomen, gespecialiseerd in bijzondere projecten te maken in oplage. Mijn specialisatie was het maken van boeken die niet in de industriemachines passen, wegens een overdosis handwerk. In 2016, na een kleine twintig jaar ervaring opdoen, heb ik de binderij verkocht aan een exponent van de jongere generatie. Ik werk nu als free-lancer deels bij mijn opvolger en daarnaast deel ik gaarne mijn expertise en ervaring met wie dat wil.

“Dit is het mooiste vak van de wereld”
“Niet bang zijn: het is geweldig om fouten te maken. Daar leren we allemaal van en de beste uitvindingen komen uit fouten voort: serendipiditeit”
“Een van de vele belangrijke aspecten van deze opleiding is de ‘steile leercurve’, waardoor je leert werken onder tijdsdruk. Dat is een buitengewoon belangrijk aspect van het vak, dat meestal onderbelicht blijft.”

Judith van Daal | Docent tweedejaars

Judith van Daal is zelfstandig handboekbinder en werkt vanuit haar atelier in het Betuwse Dodewaard. Ze is de 5e generatie in een geslacht van handboekbinders. Ze heeft haar opleiding gevolgd aan het Grafisch Lyceum Utrecht en de Gezel-opleiding aan het Ambachtshuis.  Het Meester-diploma haalde zij in Stuttgart. Daarnaast heeft zij verschillende specialisatiecursussen gevolgd, zoals snede- en handvergulden en lederbewerken. Sinds 2002 werkt zij als zelfstandige voor opdrachtgevers van uiteenlopende aard.  In 2010 is zij begonnen als docent.

“Het is prachtig om dit mooie vak door te mogen geven aan liefhebbers.”

“Het is een mooi ambacht dat geheel gebaseerd is op oefening. Graag leer ik de kneepjes van het vak en daag graag uit om een stapje verder te gaan.”

“Persoonlijke ontwerpen en het werken met mooie materialen geven deze opleiding net dat beetje extra.”

Kijk voor meer informatie op Judith van Daal

 

Thekla Ahrens | Docent boekrestauratie

Tijdens en na mijn fotografiestudie op de Gerrit Rietveld Academie in Amsterdam assisteerde ik de boekbinder en dozenmaker Annelies Grimbergen van Studio Kadra en raakte zo enthousiast over boekbinden en kartonnage.

Ik volgde de boekbindopleidingen van de VNH bij Boekbinderij Papyrus in Leiden en de avondopleiding op het Grafisch Lyceum in Utrecht. Ook de opleiding praktische boekrestauratie heb ik in Utrecht afgerond.

Sinds 2013 werk ik als zelfstandige handboekbinder en boekrestaurator. In mijn eigen atelier in Amsterdam werk ik in opdracht voor klanten met nieuw werk en voer boekreparaties en -restauraties voor particulieren uit. Sinds 2016 werk ik regelmatig voor Hoogduin Papierrestauratoren in Delft en het Nationaal Archief in Den Haag.

Ik ben docent boekbinden op het Grafisch Werkcentrum Amsterdam en verzorg workshops en cursussen voor volwassenen en kinderen.

Anne Roos | Docent boekrestauratie

Sinds 2010 ben ik werkzaam als zelfstandig boek- en papierrestaurator. Daarnaast maak ik nieuwe boeken en dozen of mappen voor boeken en kunst en bereid ik tentoonstellingen voor in musea. Ik werk zowel vanuit mijn atelier in het centrum van Amsterdam, als op locatie in musea en archieven.

Na mijn studie geschiedenis ben ik enkele jaren werkzaam geweest als historicus. Gaandeweg ontdekte ik dat ik liever met mijn handen werk. Ik assisteerde regelmatig mijn moeder, papierrestaurator Saskia Roos. Hierdoor deed ik veel ervaring in de praktijk op. Ik heb mij, als liefhebber van boeken, toegelegd op boekrestauratie. Daarvoor volgde ik de avondopleiding handboekbinden en de vervolgopleiding Praktische Boekrestauratie in Utrecht. Ik volg regelmatig workshops en bijscholingscursussen in het restauratie- en boekbindvak.

Een deel van mijn werk bestaat uit het voorbereiden van tentoonstellingen, zoals het snijden van passe-partouts, inlijsten en opzetten van werken, boekensteunen maken, conditierapporten opstellen en controleren. Mijn vaste opdrachtgevers zijn het Joods Historisch Museum en de bibliotheek Ets Haim, het Rembrandthuis, de Notariële Stichting en het Regionaal Archief Alkmaar. In mijn atelier restaureer of conserveer ik boeken en prenten voor particulieren.

Website: www.anneroos.nl