Hans Pieterse | Docent eerstejaars

Hans Pieterse is handboekbinder en boekrestaurator. Hij heeft een werkplaats in de Amsterdamse Pijp en werkt één dag in de maand als restaurator op de Universiteit van Utrecht. Daar werkt hij samen met een van zijn oud-studenten. Hij heeft zelf de opleiding tot handboekbinder aan het Grafisch Lyceum Amsterdam gevolgd. Daarna heeft hij zich gespecialiseerd tot boekrestaurator via de tweejarige cursus Boekrestauratie aan het Instituut Collectie Nederland in Amsterdam. Inmiddels geeft hij vanaf 2004 les in het vak Handboekbinden en sinds 2010 in de specialisatie Boekrestauratie.

 “Ik heb twee verhuizingen meegemaakt. Vanuit het Grafisch Lyceum Amsterdam naar het Art & Design College in Utrecht en nu naar het Grafisch Atelier Hilversum. De plaatsen zijn anders maar de kwaliteit van de opleiding is gelijk gebleven.”

“In elk vakgebied moet je je blijven ontwikkelen. Ik verdiep mijn kennis en vaardigheden door cursussen, seminars en workshops te volgen in binnen- en buitenland.”

“Door mijn contacten met opdrachtgevers in mijn werkplaats ben ik goed op de hoogte van wat er speelt in de wereld van handboekbinden. Voor mij is het zelf werkzaam zijn in de praktijk dan ook essentieel om goed les te kunnen geven.”

Kijk voor meer informatie op Hans Pieterse

 

Judith van Daal | Docent tweedejaars

Judith van Daal is zelfstandig handboekbinder en werkt vanuit haar atelier in het Betuwse Dodewaard. Ze is de 5e generatie in een geslacht van handboekbinders. Ze heeft haar opleiding gevolgd aan het Grafisch Lyceum Utrecht en de Gezel-opleiding aan het Ambachtshuis.  Het Meester-diploma haalde zij in Stuttgart. Daarnaast heeft zij verschillende specialisatiecursussen gevolgd, zoals snede- en handvergulden en lederbewerken. Sinds 2002 werkt zij als zelfstandige voor opdrachtgevers van uiteenlopende aard.  In 2010 is zij begonnen als docent.

“Het is prachtig om dit mooie vak door te mogen geven aan liefhebbers.”

“Het is een mooi ambacht dat geheel gebaseerd is op oefening. Graag leer ik de kneepjes van het vak en daag graag uit om een stapje verder te gaan.”

“Persoonlijke ontwerpen en het werken met mooie materialen geven deze opleiding net dat beetje extra.”

Kijk voor meer informatie op Judith van Daal