Hans Pieterse | Docent eerstejaars en boekrestauratie

Hans Pieterse is handboekbinder en boekrestaurator. Hij heeft een werkplaats in de Amsterdamse Pijp en werkt één dag in de maand als restaurator op de Universiteit van Utrecht. Daar werkt hij samen met een van zijn oud-studenten. Hij heeft zelf de opleiding tot handboekbinder aan het Grafisch Lyceum Amsterdam gevolgd. Daarna heeft hij zich gespecialiseerd tot boekrestaurator via de tweejarige cursus Boekrestauratie aan het Instituut Collectie Nederland in Amsterdam. Inmiddels geeft hij vanaf 2004 les in het vak Handboekbinden en sinds 2010 in de specialisatie Boekrestauratie.

 “Ik heb twee verhuizingen meegemaakt. Vanuit het Grafisch Lyceum Amsterdam naar het Art & Design College in Utrecht en nu naar het Grafisch Atelier Hilversum. De plaatsen zijn anders maar de kwaliteit van de opleiding is gelijk gebleven.”

Judith van Daal | Docent tweedejaars

Judith van Daal is zelfstandig handboekbinder en werkt vanuit haar atelier in het Betuwse Dodewaard. Ze is de 5e generatie in een geslacht van handboekbinders. Ze heeft haar opleiding gevolgd aan het Grafisch Lyceum Utrecht en de Gezel-opleiding aan het Ambachtshuis.  Het Meester-diploma haalde zij in Stuttgart. Daarnaast heeft zij verschillende specialisatiecursussen gevolgd, zoals snede- en handvergulden en lederbewerken. Sinds 2002 werkt zij als zelfstandige voor opdrachtgevers van uiteenlopende aard.  In 2010 is zij begonnen als docent.

“Het is prachtig om dit mooie vak door te mogen geven aan liefhebbers.”

“Het is een mooi ambacht dat geheel gebaseerd is op oefening. Graag leer ik de kneepjes van het vak en daag graag uit om een stapje verder te gaan.”

“Persoonlijke ontwerpen en het werken met mooie materialen geven deze opleiding net dat beetje extra.”

Wim Kamsteeg | Invalkracht

Na mijn studie Engels aan de UvA heb ik jarenlang gewerkt als assistent-manager in boekhandel Waterstone’s in Amsterdam. Maar mijn handen gingen jeuken en het roer is omgegooid door een stap terug te doen in het boeken proces: van verkopen naar produceren. 

Middels de Jong-gezelcursus van het Ambachtshuys heb ik mijn eerste schreden op het boekbindpad gezet. Heel kort daarna heb ik een bestaande handboekbinderij overgenomen, gespecialiseerd in bijzondere projecten te maken in oplage. Mijn specialisatie was het maken van boeken die niet in de industriemachines passen, wegens een overdosis handwerk. In 2016, na een kleine twintig jaar ervaring opdoen, heb ik de binderij verkocht aan een exponent van de jongere generatie. Ik werk nu als free-lancer deels bij mijn opvolger en daarnaast deel ik gaarne mijn expertise en ervaring met wie dat wil.

“Dit is het mooiste vak van de wereld”
“Niet bang zijn: het is geweldig om fouten te maken. Daar leren we allemaal van en de beste uitvindingen komen uit fouten voort: serendipiditeit”
“Een van de vele belangrijke aspecten van deze opleiding is de ‘steile leercurve’, waardoor je leert werken onder tijdsdruk. Dat is een buitengewoon belangrijk aspect van het vak, dat meestal onderbelicht blijft.“In elk vakgebied moet je je blijven ontwikkelen. Ik verdiep mijn kennis en vaardigheden door cursussen, seminars en workshops te volgen in binnen- en buitenland.”

“Door mijn contacten met opdrachtgevers in mijn werkplaats ben ik goed op de hoogte van wat er speelt in de wereld van handboekbinden. Voor mij is het zelf werkzaam zijn in de praktijk dan ook essentieel om goed les te kunnen geven.”